Voorbereiden sollicitatiegesprek
In onze andere blogartikelen hebben we je uitgelegd hoe je op zoek gaat naar leuke vacatures en waar je hierbij op moet letten, hoe je een mooi cv in elkaar zet en hoe je een professionele profielfoto maakt voor jouw Linkedin profiel of cv. Dit allemaal zodat jij een goede start maakt met het solliciteren op een nieuwe baan. Gegarandeerd dat jij met het opvolgen van deze sollicitatietips, uitgenodigd wordt op sollicitatiegesprek! Met de volgende 9 tips zullen wij jou goed voorbereiden op een eerste sollicitatiegesprek.
1. Lees de vacature goed door
Staat de vacature nog online of heb je hem zelf ergens opgeslagen? Dan kun je de tekst nog even goed doorlezen voordat je op gesprek gaat. Hierin staat namelijk precies welke werkzaamheden je gaat uitvoeren en wat de functie-eisen zijn. Zo weet je goed wat er straks van je verwacht wordt in de functie en als dit nog vers op het netvlies staat, kun je vragen hierover snel beantwoorden.
2. Verdiep je in het bedrijf
Wellicht heb je informatie over het bedrijf al uit de vacature gehaald of heb je het bedrijf al gegoogled voordat je ging solliciteren. Maar misschien heb je informatie gemist of is er nog recent nieuws over het bedrijf. Lees dus nog even goed wat je over ze kunt vinden: op hun website, social media, YouTube, etc. Waar staat het bedrijf voor, wat vinden ze belangrijk, wat is hun missie/visie? Dit alles zorgt ervoor dat je een beter beeld en gevoel krijgt bij het bedrijf.
3. Ken je gesprekspartner
Als je echt goed voorbereid wil zijn en je de naam weet met wie je het sollicitatiegesprek gaat voeren, kun je hem/haar eventueel opzoeken op LinkedIn. Zo weet je met wie je straks te maken hebt! Interessant aan het vinden van de persoon op Linkedin, is natuurlijk dat je al wat kunt lezen over zijn/haar loopbaan en wat diegene nu binnen het bedrijf doet. Hier kun jij je voordeel mee doen.
4. Bereid een introductie voor
Er vindt eigenlijk altijd wel een voorstelrondje plaats. Je wilt niet te veel “uhh” zeggen of nadenken bij een simpele vraag als “wie ben jij?” dus je zou al wat kunnen voorbereiden over jezelf. Denk aan simpele vragen als: wie ben je? Waar woon je? Kun je iets over je thuissituatie vertellen? Wat doe je in het dagelijks leven? Heb je een opleiding gevolgd of volg je nu een opleiding en wat kun je over je werkverleden vertellen? Ze willen natuurlijk zo veel mogelijk van je weten maar maak het niet te langdradig. Er moet nog voldoende ruimte zijn voor de anderen om zich voor te laten stellen en voor de vragen die gaan komen.
5. Bereid je voor op vragen
Jouw vaardigheden en competenties komen sowieso aan de orde tijdens het gesprek. Ze willen natuurlijk weten waar je goed in was in je oude of huidige functie en hoe jij bijvoorbeeld in een team of juist zelfstandig werkt. Bereid maar vast een lijstje voor met jouw goede en je slechte eigenschappen! Daarnaast wordt er vaak gevraagd waarom jij op deze functie hebt gesolliciteerd, waarom je bij dat bedrijf wilt werken en waarom jij de meeste geschikte kandidaat bent. Denk hier dus goed over na en bereid dit voor!
6. Bedenk zelf een aantal vragen
Uiteraard krijg je een aantal vragen op je afgevuurd maar het is ook fijn om zélf wat vragen te stellen. Jij wilt natuurlijk zeker weten dat je daar wilt werken, dus vraag vooral de zaken waar jij nog het antwoord op wilt hebben vóór je de overstap naar een nieuwe baan gaat nemen! Daarnaast toon je met vragen wederzijdse interesse en ontstaat er meer een gesprek in plaats van een interview.
7. Salarisindicatie
Er is een kans dat jouw gesprekspartner gaat vragen naar jouw salarisindicatie, zeker als er nog geen salarisindicatie in de vacature stond. Bereid dit daarom altijd voor de zekerheid voor. Bedenk wat je wilt verdienen, welk salaris bij de functie past maar ook of je eventueel bereid bent wat in te leveren als de situatie daar om vraagt.
8. Zorg voor een goed voorkomen
We hoeven je natuurlijk niet te vertellen dat je er verzorgd uit moet zien tijdens je gesprek, dat spreekt voor zich. Je zou eventueel nog de vacature zelf, je cv en een notitieboekje mee kunnen nemen, om zaken op te schrijven die in het gesprek voorkwamen die je niet wilt vergeten (of waar jouw eigen vragen instaan). Geef daarnaast jouw gesprekpartner(s) een stevige handdruk en mocht je onderweg naar de (gesprek)locatie nog toekomstige collega’s tegenkomen, zeg ze vooral gedag. Dan krijgen zij ook gelijk een leuke indruk van je.
9. Check hoe je jezelf online profileert
Steeds belangrijker is het om jezelf online op te zoeken. Type in zoekmachines als Google eens je eigen naam in en check hoe je jezelf online profileert. Degene met wie jij het gesprek hebt zal jou hoogstwaarschijnlijk ook gaan opzoeken via een online zoekmachine. Als je een naam hebt die niet vaak voorkomt, zal hij of zij je ook zeker vinden.
Het is dan goed om te checken hoe je naar voren komt in Google (heb je "normale" foto’s van jezelf online staan, komen er negatieve dingen naar voren als je jouw naam opzoekt, etc?) en of je dit naar je hand kan zetten door je posts aan te passen of onsmakelijke foto's te verwijderen of te laten verwijderen.
Naast de 'hoe kom ik naar voren in zoekmachines'-check, is het ook slim om te checken of je social media accounts allemaal afgeschermd zijn. Staan jouw accounts op alleen zichtbaar voor vrienden met wie je een connectie hebt, of staan ze op ‘openbaar’ en kan iedereen meekijken in je privéleven?
Als tip geven wij om deze checks te doen voor je een sollicitatiegesprek hebt, zodat je niet voor vervelende verrassingen komt te staan tijdens het gesprek.
10. Route plannen
Welk vervoersmiddel ga jij gebruiken om daar te komen? En is het op het hoofdkantoor of vindt het gesprek op een andere vestiging plaats? Kijk naar parkeergelegenheid, een bus- of treinhalte, of er files kunnen zijn op dat tijdstip… Denk ook aan het opladen van je navigatiesysteem en/of je telefoon, mocht je de weg kwijtraken en deze moeten gebruiken. Laat je hierdoor niet verrassen want je wilt natuurlijk absoluut niet te laat komen!
Neem contact met ons op
Ben je bezig met het zoeken naar een (nieuwe) baan en heb je bij No Brothers één of meerdere vacatures gevonden waar je op wilt solliciteren en heb je na het lezen van dit artikel nog vragen en/of opmerkingen? Gebruik dan onderstaand contactformulier om je vragen te stellen en wij nemen z.s.m. contact met je op.