Identiteitsfraude
Misschien heb je het wel gezien, een vacature als ‘Inpakker’ voor een cosmeticabedrijf in Den Bosch. Geplaatst op de Nationale Vacaturebank en Indeed vanuit ‘No Brothers’ door een man genaamd Thijs Wouters. Wij kregen meerdere telefoontjes en mailtjes van mensen die hierin geïnteresseerd waren. Vreemd, want wij hadden helemaal geen vacature in Den Bosch openstaan. Het bleek om een scam te gaan.
Waarom worden er nepvacatures gemaakt?
Dit kan verschillende redenen hebben, maar waar dit soort scammers op uit zijn, zijn jouw persoonlijke gegevens om identiteitsfraude te kunnen plegen. En dit kan ver gaan, volgens een onderzoek van Kassa. Ze maken een vacature aan die heel echt lijkt, ‘Thijs’ had bijvoorbeeld ook een vacature van ons gebruikt en alleen zijn contactgegevens eronder geplaatst. Vervolgens hoopt de scammer dat mensen een berichtje/mailtje sturen naar hem/haar, met als doel om persoonlijke gegevens te verkrijgen. Persoonlijke gegevens zoals een kopie van je identiteitsbewijs, je bankrekeningnummer, een bewijs van woonadres en soms wordt zelfs gevraagd om 1 eurocent administratiekosten over te maken naar het bedrijf. Wanneer de criminelen deze gegevens van je hebben, kunnen ze identiteitsfraude plegen.
Wat is Identiteitsfraude?
Als een fraudeur jouw persoonlijke gegevens heeft, kan hij/zij dit op meerdere manieren gebruiken. (Bron: Rijksoverheid)
- Een rekening/lening/creditcard of woonruimte op jouw naam zetten, zonder dat jij hiervan af weet.
- Jouw gegevens gebruiken om andere mensen op te lichten, zoals bijvoorbeeld via Marktplaats.
- Inloggen met jouw DigiD of via de Belastingdienst met jouw gegevens en op die manier bijvoorbeeld een uitkering claimen op jouw naam.
- Jouw gegevens gebruiken om schuld op te bouwen waar jij vervolgens brieven over krijgt van advocaten of incassobureaus. Ook kan er een signalering op je naam staan bij het BKR als dit gebeurt.
- Jouw gegevens gebruiken om goederen of diensten te kopen waar je vervolgens rekeningen van krijgt.
- Profielen maken op Social Media van jou met jouw gegevens zonder dat je hiervan afweet waarmee ze anderen scammen.
- Ze kunnen bestanden op je computer downloaden of jouw e-mailadres gebruiken om mails te versturen naar je contacten zodat ze jouw contacten kunnen scammen.
Identiteitsfraude voorkomen
Door deze tips te volgen, kun je de kans verkleinen dat je slachtoffer wordt van vacaturefraude. Het is belangrijk om alert te blijven en altijd kritisch te zijn bij het zoeken naar een baan.
- Controleer de legitimiteit van de werkgever: Zoek naar informatie over de website en controleer of de contactgegevens overeenkomen met die op de website. Wij hebben bijvoorbeeld allemaal een e-mailadres dat eindigt met @nobrothers.nl, @singelpersoneel.nl, @devriendenvanbeton.nl, @active.nl, @youngandambitious.nl, @flexservicegroup.nl of @beterwerk.nu. Ook staan al onze vacatures op onze website nobrothers.nl. Mocht een vacature wel op de Nationale Vacaturebank staan, maar niet op onze website, bestaat de kans dat deze vacature nep is.
- Wees op je hoede voor te mooi om waar te zijn: Als een vacature te mooi lijkt om waar te zijn, is dat waarschijnlijk ook zo. Wees sceptisch over vacatures met buitensporige salaris- of secundaire arbeidsvoorwaarden.
- Kijk uit voor voor ongebruikelijke verzoeken: Wees voorzichtig met werkgevers die om persoonlijke informatie of geld vragen voordat je aan de slag gaat. Werkgevers mogen nooit om bankrekening- of creditcardgegevens vragen voordat je bent aangenomen.
- Controleer de vacaturebeschrijving: Wees alert op vage of inconsistente vacaturebeschrijvingen en grammaticale fouten. Vaak worden deze fouten gemaakt door fraudeurs die zich niet druk maken om de kwaliteit van de vacaturebeschrijving.
- Wees op je hoede voor ongevraagde e-mails: Wees voorzichtig met ongevraagde e-mails met vacatures of aanbiedingen voor werk. Vaak zijn deze e-mails afkomstig van oplichters die persoonlijke informatie of geld proberen te verkrijgen.
- Wees voorzichtig met online sollicitaties: Zorg ervoor dat je geen persoonlijke informatie verstrekt die niet nodig is voor de sollicitatie. Geef bijvoorbeeld geen Burgerservicenummer, bankrekeningnummer of andere gevoelige informatie voordat je weet dat je bent aangenomen. Wij bewaren je gegevens veilig zodat je niet bang hoeft te zijn dat deze in verkeerde handen gaan vallen.
Aangifte identiteitsfraude
Als je merkt dat je slachtoffer bent geworden van identiteitsfraude, kun je hier melding van doen bij het CMI, het Centraal Meldpunt Identiteitsfraude. Op die manier help je jezelf en anderen, doordat de fraudeurs sneller gevonden en bestraft kunnen worden. Ook kunnen daardoor sneller de manieren die fraudeurs gebruiken achterhaald worden.
Identiteitsfraude straf
Wanneer iemand wordt opgepakt voor het plegen van identiteitsfraude kan diegene een gevangenisstraf krijgen van maximaal 5 jaar of een geldboete van €82.000 krijgen. Daarnaast kan de rechter aanvullende straffen opleggen, zoals een beroepsverbod of het betalen van schadevergoeding aan het slachtoffer. Als er met biometrische persoonsgegevens (vingerafdrukken) fraude is gepleegd, wordt er zwaarder gestraft.
Het is belangrijk om te onthouden dat identiteitsfraude niet alleen strafbaar is, maar ook ernstige gevolgen kan hebben voor het slachtoffer. Het kan leiden tot financiële schade, reputatieschade en ernstige psychologische gevolgen. Daarom is het belangrijk om deze vorm van fraude serieus te nemen en te voorkomen.
Werken bij No Brothers?
Gelukkig bestaan de vacatures op onze website wél echt, ondanks dat ze soms te mooi lijken om waar te zijn 😉. Wij hebben een uitgebreid aanbod aan vacatures door heel Nederland. Weet jij nog niet precies of één van onze banen bij je past? Dan kun je op onze Welke baan past bij mij pagina bekijken of jouw nieuwe carrière bij ons van start gaat.
Redenen waarom via ons werken een goed idee is:
✅ Stipte uitbetaling salaris
✅ Vast contactpersoon
✅ Pensioenopbouw volgens StiPP-regeling
✅ Door ons erkende werkgevers
✅ Mogelijkheid om certificaten/opleidingen te volgen op onze kosten